Akupunktura a cukrzyca to zagadnienie stało się przedmiotem badań.

Akupunktura a cukrzyca

Zapobieganie i leczenie cukrzycy staje się jednym z największych wyzwań współczesnej medycyny, albowiem stała się ona jedną z najczęściej występujących chorób we współczesnych społeczeństwach. Według Światowej Organizacji Zdrowia na cukrzycę choruje 347 milionów osób na świecie. Natomiast w samej Polsce ponad 3 miliony. Jak wynika z badań, jednym ze sposób walki z tą podstępną chorobą jest nakłuwanie igłami według tradycyjnej medycyny chińskiej. Zagadnieniu akupunktura a cukrzyca poświęca się bowiem obecnie coraz więcej uwagi.

Czym jest cukrzyca?

Cukrzyca jest przewlekłą chorobą metaboliczną, wynikającą z zaburzonego wydzielania lub działania insuliny, która jest hormonem produkowanym przez trzustkę. Charakteryzuje się ona podwyższonym poziomem glukozy we krwi obwodowej. Jego główną przyczyną jest fakt, iż organizm nie jest w stanie transportować glukozy do wnętrza komórek, i jest jej za dużo we krwi, a komórki umierają z głodu.

Wyróżnia się wiele odmian cukrzycy. Najczęściej mamy do czynienia z cukrzycą typu 1, typu 2 oraz cukrzycą ciążową. Różnią się one między sobą przebiegiem choroby, podatnością na leczenie oraz występowaniem u przeciętnego pacjenta.

Międzynarodowa Federacja Diabetologiczna oszacowała, że do 2045 r. cukrzycę lub stan przedcukrzycowy będzie miało prawie 1,3 miliarda ludzi. U 93 proc. osób ze stanem przedcukrzycowym w ciągu 20 lat rozwinie cukrzyca typu 2, jeśli nie podejmą oni leczenia.


Jakie są przyczyny i objawy cukrzycy?

Do najczęstszych przyczyn powstawania cukrzycy należą:

  • obciążenia genetyczne
  • niewłaściwa dieta (zbyt. duża ilość cukrów prostych oraz tłuszczy)
  • przewlekły stres,
  • stany zapalne trzustki,
  • otyłość lub nadwaga,
  • osłabiony system odpornościowy.


Wśród zaobserwowanych objawów cukrzycy najczęściej pojawiają się:

  • suchość w ustach,
  • nagła utrata masy ciała,
  • wzmożony głód i pragnienie,
  • częste oddawanie moczu,
  • osłabienie, drażliwość, trudności z koncentracją.
Akupunktura a cukrzyca jaki mają związek?

Akupunktura a cukrzyca – co mówią badania?

Według badań, które przeprowadzili naukowcy z Australii, w walce z jedną z najpoważniejszych chorób cywilizacyjnych, jaką jest cukrzyca typu 2 może pomóc akupunktura . Wyniki tych badań opublikowano w Holistic Nursing Practice. Zespół naukowców z Edith Cowan University zbadał grupę 3 tys. 600 osób, u których stwierdzono stan przedcukrzycowy. Terapia za pomocą akupunktury znacznie poprawiła u nich markery, takie jak: glikemia na czczo, glikemia po dwóch godzinach i hemoglobina glikowana. Zmniejszyła ona również częstotliwość występowania stanu przedcukrzycowego.


Ponadto badanie przeprowadzone w szpitalu Manchester Royal Infirmary wykazało, że 77 procent pacjentów z cukrzycą typu 2, którzy odczuwali przewlekłe bóle neuropatyczne, dzięki leczeniu akupunkturą zaobserwowało u siebie znaczne złagodzenie pierwotnych i wtórnych objawów. Pozwoliło to 67 procentom chorych przerwać lub znacząco ograniczyć przyjmowanie niezbędnych do tej pory leków.

W jaki sposób akupunktura doprowadza do takich wyników? Otóż w nakłuwanych punktach występuje większa od przeciętnych koncentracja nerwów. Prawdopodobnie stymulowanie tych miejsc wpływa, iż mózg uwalnia naturalne substancje działające przeciwbólowo.

Jak się więc okazuje, terapia akupunkturą może być wykorzystywana jako jeden ze sposobów zapobiegania cukrzycy.


Akupunktura a cukrzyca – jak działa wkłuwanie igieł?


Eksperci medycyny chińskiej twierdzą, że w celu maksymalizacji efektywności leczenia akupunkturą należy je rozpocząć na wczesnym etapie rozwoju cukrzycy.
Terapia ta wpływa na zdolność do uzyskania usprawnienia przepływu krwi w organizmie cukrzyków i wydaje się mieć ona mieć kluczowe znaczenie w celu zablokowania lub spowolnienia wystąpienia neuropatii cukrzycowej. Może również powodować ustabilizowanie poziomu cukru we krwi oraz stymulować układ nerwowy do prawidłowej pracy.

Przegląd chińskich badań, który opublikowany został w czasopismach poświęconych tradycyjnej medycynie chińskiej, dowodził, że akupunktura obniża poziom cukru u pacjentów z cukrzycą nawet o 50 proc. Po kuracjach akupunkturowych średni poziom cukru u chorych spadał nawet z 382mg/dl 118mg/dl.

Zdaniem lekarzy metoda ta może być z powodzeniem stosowana w celu uzupełnienia istniejących metod leczenia cukrzycy takich jak stosowanie insulinoterapii.

Przewiń do góry