Dieta na kręgosłup to istotny czynnik leczenia,

Dieta na kręgosłup – ważny aspekt leczenia!

Jak wiadomo bóle pleców oraz kręgosłupa stały się prawdziwą plagą naszych czasów. Nie wszyscy jednak wiedzą, że w ich eliminacji może dopomóc odpowiednia dieta na kręgosłup. Kiedy zaczynamy mieć problemy z kręgosłupem, zazwyczaj wdrażamy ćwiczenia i udajemy się do fizjoterapeuty, albo bierzemy leki. Rzadko bierzemy jednak pod uwagę kwestię diety a zmiana sposobu odżywiania to ważny element leczenia.

Dieta na kręgosłup — niezbędne witaminy!

Dla osoby cierpiącej na ból kręgosłupa  niezbędne i kluczowe są witaminy. Ważną funkcję pełnią głównie  A, B, C i D oraz minerały, takie jak wapń, magnez, krzem, cynk czy chrom. Niedobór witaminy B12 może być powodem bolesności kręgosłupa i degeneracji komórek nerwowych w rdzeniu kręgowym. Z kolei zbyt mała ilość witaminy D może prowadzić do krzywicy. Ponadto dieta osoby walczącej z chorobami kręgosłupa powinna być bogata w kwasy organiczne i wodę.

Witaminy wskazane w diecie osoby z bólem kręgosłupa najłatwiej znaleźć w warzywach. Jedzenie ich wzmacnia stawy i zmniejsza ryzyko zwyrodnień. Najwartościowsze są surowe oraz gotowane na parze. Znajdująca się w warzywach witamina C ułatwia produkcję kolagenu. Dzięki niemu następuje budowa chrząstek i poprawia się stan tkanki łącznej. Owoce i warzywa bogate we flawonoidy pomagają chronić organizm i zmniejszają procesy zapalne, nasilające ból. W tym celu należy spożywać: jabłka, porzeczki, jeżyny, wiśnie, winogrona, morele, szpinak, cebulę, ziemniaki czy marchew. Wskazane jest również spożywanie kapusty, ogórków, brokułów, pietruszki, a także buraków. Są one bowiem ważnymi źródłami antyoksydantów.

Dieta na kręgosłup powinna zawierać witaminy i mikroelementy.

Dieta na kręgosłup – kluczowy jest nabiał!

W przypadku bólu pleców należy zwrócić uwagę, aby dieta na kręgosłup zawierała białko i wapń. Najlepiej aby pochodziły one z warzyw strączkowych i nabiału. Białko to bowiem jeden z podstawowych elementów, odpowiadających za budowanie kości. Twaróg czy ser to także bogate źródło wapnia, sprawiającego, że kości i zęby stają się twarde i mniej podatne na uszkodzenia. Nie należy jednak spożywać mleka zwierzęcego. Wbrew powszechnym opiniom osłabia ono kości, gdyż wypłukuje z nich wapń.

Do zup mlecznych lepiej jest wykorzystywać mleko sojowe, migdałowe bądź inne roślinne, natomiast do diety dołączyć twaróg, kefir, maślankę i sery. Warto wiedzieć, że mleko wypłukuje wapń z organizmu, przez co wpływa na pojawianie się osteoporozy. Jest też ono dla dorosłego człowieka bardzo ciężkostrawne i powinno być spożywane jedynie w okresie niemowlęcym – tak jak to się dzieje u wszystkich innych ssaków. Dorośli bowiem nie posiadają enzymów trawiennych odpowiedzialnych za trawienie mleka.

Bardzo zdrowym produktem w diecie na chory kręgosłup są też  ryby –  źródło kwasu omega-3, odpowiadającego za sprawność kości.

Produkty, których należy unikać

Osoby, które cierpią na bóle kręgosłupa, powinny unikać przede wszystkim kawy, mocnej herbaty alkoholu i papierosów oraz potraw bogatych w tłuszcze zwierzęce i dań wysoko przetworzonych. Należy pamiętać, iż głównym celem diety, która ma pomóc w wyeliminowaniu problemów z kręgosłupem, jest uregulowanie gospodarki węglowodanowej i kwasowo-zasadowej, a także uzupełnienie niedoborów składników mineralnych.

Poza mlekiem, dieta na kręgosłup wymaga odrzucenia tłuszczu zwierzęcego i oleju słonecznikowego oraz zastąpienia białego pieczywa ciemnym, pełnoziarnistym. Tłuszcz zwierzęcy, olej słonecznikowy i białe pieczywo negatywnie wpływają bowiem na nasze stawy. Szkodzi również wszelka żywność wysokoprzetworzona, taka jak: fast foody, chipsy, zupy w proszku. Zawiera ona bowiem dużo soli, konserwantów i substancji chemicznych. Z kolei używki, czyli alkohol, mocna kawa i herbata działają niekorzystnie dla stawów, gdyż ograniczają wchłanianie wapnia i białka.

Powody bólu kręgosłupa mogą wynikać m.in. z chorób autoimmunologicznych. takich jak choćby reumatoidalne zapalenie stawów. Niekiedy powodują je także podrażnienia lub uszkodzenia nerwu kulszowego, osteoporoza albo zwyrodnienia czy osłabienia mięśni wynikające z ich przeciążenia lub nadmiernego przyrostu masy ciała. Dlatego też walka z nadwagą jest bardzo ważnym elementem w walce o zdrowy kręgosłup.

Przewiń do góry